Dolar 32,2588
%-0.05
Euro 35,0722
%-0.04
Altın 2.469,570
%0.14
Bist-100 10.320,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

​​​​​​​ÜMRANİYE MECLİSİ’NDE 2021 YILI BÜTÇESİ TARTIŞMALARLA KABUL EDİLDİ

  • İstanbul Gündemi
  • 10.10.2020 - 17:57

Ümraniye Belediye Meclisi Ekim ayının ikinci toplantısı bütçe planlarının tartışmaları ile tamamlandı. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ile CHP Grubu arasında yaşanan gerginlik toplantının seyrini etkiledi. Grup başkanları bütçe gündem maddeleri hakkında konuşmalarını tamamladıktan sonra söz isteyen CHP’li meclis üyeleri, kendilerine söz hakkı verilmemesi üzerine salonu terk etti.

 

Ümraniye Belediye Meclisi, Ekim ayının ikinci oturumunu Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde Ümraniye Belediye Meclis salonuna Azerbaycan bayrakları asılırken, Ümraniye Belediyesi tarafından meclis üyelerine üzerinde Azerbaycan bayrağının yer aldığı atkılar hediye edildi. Meclis toplantısını açan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’li meclis üyelerinin birlikte imzaladıkları Azerbaycan’a destek deklarasyonunu okudu. O deklarasyonda şu ifadeler yer aldı.

 

“Ümraniye Belediye Meclisi olarak Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 28 Eylül 2020 tarihinde Yukarı Karabağ’da ateşkesi ve uluslararası hukuku ihlal ederek ağır silahlarla Azerbaycan sivil yerleşim yerlerini ve askerlerini hedef alan saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz. Tovruz’daki saldırılardan sonra Ermenistan bölgede barışın ve istikrarın kalıcı tesisi önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bizler uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde halklarını korumak ve toprak bütünlüğünü tesis etmek amacıyla Azerbaycan’ın mücadelesini destekliyoruz. 30 yıla yakın süredir Yukarı Karabağ Ermenistan’ın işgali altındadır. Bu haksız işgalin sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uygun şekilde barışçıl çözüme desteğimizi tekrarlıyoruz. Uluslararası camiayı bugüne kadar Ermenistan’ın işgali ve sorumsuz saldırıları sebebiyle zarar gören Azerbaycan’ın yanında olmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle Ümraniye Belediye Meclisi’mizdeki tüm siyasi partiler olarak kardeş Azerbaycan halkına, Azerbaycanlı şehitlerimiz için taziyelerimizi iletiyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

 

FİLİZ ÖZTÜRK ÇELİK: ‘MUCİP BEY YANLI DAVRANIYOR’

 

CHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik, Meclis Başkanı Mucip Kopuz’un yanlı kararlar aldığını belirterek kendisini Belediye başkanı İsmet Yıldırım’a şikâyet etti. Çelik, “Uzun süredir mecliste meclis başkanımız fazlaca yanlı davranıyor. Mecliste sükuneti sağlaması gerekirken, infiale sebep olmaktadır. Yavuz Selim Bey konuşmasında defalarca adımı kullandı ama cevap hakkı verilmedi. Yavuz Selim Bey benim için bir garibedir, kendisini kınadığımı da belirtmek isterim. Kendisi gerçek dışı söylemlerle sürekli Ekrem İmamoğlu’na hakaret ediyor. Bunlar Ümraniye meclisine yakışmıyor. Yavuz Selim Bey, yapılan sosyal yardımlar konusunda rakamları büyüterek açıklamalarda bulundu ama sosyal belediyecilikte yardım verilen insan sayısıyla övünülmez. İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan aldığım bilgileri sunmak isterim. Bunları mahcubiyetle paylaştığımın da bilinmesini isterim. İBB, 2020 yılı içerisinde 220 bini aşkın aileye düzenli yardım, 560 bini aşkın aileye de gıda desteği sağlamıştır. Muhtaç aile sınıfına giren aileler sosyal hizmetler tarafından incelenmektedir. Psikolojik destek de verilmektedir. Kadınlarımıza yönelik çalışmalar sürmektedir. Vatandaşlar yeni dönemde ALO 153’ü arayarak yardım talebinde bulunabiliyor. Eski dönemde yardım alamayan 13 bin 444 aile yeni dönemde sisteme dahil edildi. Eski dönemden gelen 28 bin ailenin yarısının yardım kriterlerinin dışında kaldığı görüldü. 14 bin 716 ailenin yardımı kesildi. Sosyal hizmetler iki yılda bir bu uygulamayı yaparken Kadir Topbaş döneminden sonra iki yıllık inceleme dönemleri atlanmıştır” dedi.

 

Filiz Öztürk Çelik’ten sonra söz alan Meclis Başkanı Mucip Kopuz, “Mevzuata göre cevap hakkının yazı ile alınması gerekiyor. Üyelerin gündem dışı konuşma istekleri başkana yazılı olarak bildirilir. Söz verip vermemek ve süresini belirleme yetkisi başkana aittir. CHP’li bir meclis üyesi tarafından eleştiriliyorsam doğru yapıyorum demektir” açıklamasını yaptı.

 

TUNCER: ‘İBB, CHP’LİLERİ BİLE DİNLEMİYOR’

 

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer, sosyal yardımlar konusunda kendilerini eleştiren CHP Grubu’na, İBB üzerinden cevap verdi. Tuncer, “Filiz Hanım benim üzerimden prim yapıyor. Mucip Başkanım’a teşekkür ediyorum. Ali Kılıç ilk konuşmayı yaptı. Dedi ki “Ümraniye Belediye Başkanı nasıl olur da Ümraniye’nin anasına avradına küfeden bir adamın ayağına gider ve ondan yardım alır?” Size, İBB Başkanı’nın o kişi ile nasıl kucaklaştığını gösteren bir video attım. Bizler X bir firmanın yapacağı yardımı Ümraniye’de dağıtmayacak mıyız? Ekrem Bey ile Ümraniye arasındaki ilişkiye istinaden konuştum. Belediyemizin önündeki ufacık yeri yapamadılar. CHP Meclis Üyesi olarak sizi bile dinlemiyor.

İBB Başkanı bugün bize Ümraniye genelinde bize ait reklam panolarının derhal indirilmesi ile alakalı bir yazı yazmıştır. Biz bu panolarda kendi reklamımızı yapmıyoruz. Ümraniye halkına duyurular yapıyoruz. Bu ne cürettir, bunu konuşmayalım mı?” dedi.

 

ALİ KILIÇ: ‘ÇEKER GİDERİZ!’

 

CHP Ümraniye Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, AK Parti Grubu’nun ifadelerinden duyduğu rahatsızlığı sert bir şekilde dile getirince, Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın tepkisiyle karşılaştı. Kılıç, “Bu tür davranışlar devam ederse geri adım atmayız. Söz hakkı vermezseniz de çeker gideriz. Yavuz Bey’in yaptığı konuşmayı görüyorsunuz. Siz (Başkan Yıldırım) buradayken bile nasıl konuşuyor. Bunu nezaketen olarak da anlattık. Halk bizden hizmet bekliyor. Biz CHP olarak 2014’ten beri yüzlerce karara evet dedik. Peki o zaman AK Parti yanlış mı yapmış oldu? Ümraniye Belediye Meclisi’nde daha beşeri ilişkilere dayanan bir üslup talep ediyoruz” açıklamasını yaptıktan sonra İsmet Yıldırım, “Bu mecliste kabadayılık yapamazsınız. Belediye Başkanı’na emri vaki konuşamazsınız. Bu üslubunuza devam edecekseniz çıkmak istiyorsanız çıkabilirsiniz” diyerek kendisini uyardı.

 

 

ALİ İLKER BULUT: ‘ALLAH DAVASI ÖLMEZ, MİLLİYETÇİLİK YAŞAR’

 

MHP Grubu adına 6’ncı madde hakkında konuşmak üzere söz alan MHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Ali İlker Bulut, “Öncelikle belirtmek istiyoruz, Dağlık Karabağ, Türktür, Ermenistan işgalcidir. Allah’ın izniyle oradaki Türk kardeşlerimiz kendi hakları olan topraklarını alacaktır ve muzafferiyetle sonuçlanacaktır. 1980 darbesinde, sonradan suçsuz bulunmasına rağmen asılan Mustafa Pehlivanoğlu ağabeyimizi saygıyla anıyoruz. ‘Allah davası ölmez, milliyetçilik yaşar’ sözlerini iliklerimize kadar yaşadığımızı tekrar hatırlatıyor ve son cümlelerindeki ‘Kellemizi versek bile zafer Allah’a inananlarındır’ sözünü tekrar hatırlatıyor, Azerbaycan ile ilgili düşüncelerimizi bu konu ile birleştiriyoruz. 2021 yılı performans programıyla ilgili bilgilendirmelerinden dolayı bize ulaşan evraklar, şeffaf belediyecilik anlayışı ve sorduğumuz sorulara verdikleri açık cevaplar dolayısı ile Belediye Başkanımız Sayın İsmet Yıldırım ve ekibine teşekkür ediyoruz. Grubumuz, performans programına ‘Evet’ oyu kullanacaktır” dedi.

 

YAKUP FINDIK: “BİZİM OYLARIMIZA İHTİYAÇ YOK MU?”

 

Bütçe maddeleri hakkında söz alan İYİ Parti Ümraniye Grup Başkan Vekili

Yakup Fındık, “İdari usul gereğince mecliste tüm siyasi partilerin gündem içerikleriyle alakalı bilgi ve belge paylaşımlarının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak görüyoruz ki gündemin en önemli konusu olan 2021 yılı bütçe ve izleyen iki yıla ait gider raporları hakkında İYİ Parti Grubu olarak tarafımıza hiçbir bilgi verilmemiş. Gündemin 7 nolu madde başlığı altındaki bütçe maddesine İYİ Parti Grubu olarak ‘Hayır’ oyu vereceğiz. Bu karara ‘Evet’ de diyebilirdik. Ama hiçbir komisyon bizi aramamıştır. Bilgilendirme yapılmamıştır. Bizim oylarımıza ihtiyaç duyulmuyor mu?” diye konuştu.

 

TERZİ: ‘MALİYET AZALMALARINI İNŞALLAH RAPORLARDA GÖREBİLİRİZ’

 

Ümraniye Meclisi Ekim ayı ikinci oturumunda bütçe maddeleri hakkında açıklamalar yapan CHP Ümraniye Meclis Üyesi Sacit Terzi, Ümraniye Belediyesi’nin beklenen performansın çok altında kaldığını belirtti. Terzi, “2021 yılı performans kitapçığını incelediğimizde hedeflenen, öngörülen hizmetlerin çok gerisinde kalındığını görüyoruz. 80 sayfalık kitapçıkta çok fazla eleştirilecek bölümler olduğunu görmekteyiz. Ben bazı örneklerle bu kitapçığı özetlemek istiyorum. Ümraniye’nin yaya ve araç trafiğini geliştirmek için 900 metre hedef koyup 116 metrede kalmışız. Yağmur suyu için 2500 metre hedef koyup 1776’da kalmışız. Buna rağmen 10 bin metre gibi bir hedef koymuşuz. Asfalt kaplama için öngörülen sokak sayısı 200 adet, gerçekleştirilen 22 adet. Finansal değerlerdeki maliyet düşüklüğünü umarım 2020 faaliyet raporlarımızda görebiliriz. 2021 yılı için öngörülen asfalt miktarını 250 bin ton olarak görüyoruz. Belki de yanlış yazılmıştır, araştırılmasını talep ediyoruz. Bitmesi öngörülen spor salonlarını bitiremeyip 2021’e ertelerken maliyet azalmalarını tersten işlemişsiniz.  2020 yılı ilk altı aylık performansa bakınca öngörülerin çok altında kaldığınızı ve 2021’de de beklenen hedefi tutturamayacağınızı düşünerek bütçe planına partimiz adına ‘Hayır’ oyu vereceğiz” şeklinde konuştu.

 

ÜRETEN: “PARKLARIN YAPILAŞMAYA AÇILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

 

CHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten, bütçe maddeleri hakkındaki konuşmasında, “Öncelikle gerek bütçe, gerekse performans programının hazırlanmasında emeği geçen belediye personelimize teşekkür ediyorum. Ümraniye Site Mahallemizde belediyemize ait bir alan var. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor. Projede 130 hak sahibinin bulvarın diğer tarafına transferi söz konusu. İnşaat devam ediyor. Burası sağlık alanı imarlıydı. Şehircilik Bakanlığı tarafından konut artı ticaret ve 2500 metrekarelik alanı da yeşil alan olarak plan tadilatına tabi oldu. Arsa sahibi belediye olduğu için meclis, sözleşme imza yetkilerini İsmet Başkan’a devretti. Proje hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. Mahalleli, projenin ortasında kalan Ayfer Soyak Aile Sağlığı Merkezi’nin akıbetini soruyor. Burada cevap alamadığımız için Emlak Konut ile irtibata geçtik. Finans Merkezi açıldığında oluşacak yoğunluk ve sirkülasyon doğrultusunda mahalleli burada bir kreş ve gündüz bakım evi yapılmasını talep ediyor. Kamu yararı diyoruz. Mahallelinin bu talebinin yerine getirilmesini istiyoruz. Resmi olarak deprem toplanma alanları olan park ve yeşil alanların yapılaşmaya açılmasının takdirini kamuoyuna bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

AKBULUT: ‘ZAN ALTINDA BIRAKILDIK’

 

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Ömer Faruk Akbulut, İYİ Parti Ümraniye Grup Başkan Vekili Yakup Fındık’ın sözlerine cevap verdi. Akbulut, “Hukuk komisyonu olarak zan altında bırakıldık. Yakup Bey’in sözleri beni çok üzdü. Kendisi ile konuştuğumuzda hukuk komisyonu olarak alacağımız kararlarda kendilerine bilgi vereceğimizi söylemiştik. Her hukuk komisyonu toplantısından sonra ben bizzat telefon açarak hangi konuda ne karar verdiğimizi kendimce bilgiler vermeye çalıştım. Bu son meclisimizle ilgili sadece bir komisyon raporumuz vardı. Bu konu ile ilgili kendilerini arayamadım. Ama kendileri de beni arayabilirler. İstedikleri bilgiyi alabilirler. Siyaseten aldıkları kararlar olabilir, saygı duyuyorum” diye konuştu.

 

KILIÇ: ‘BURADA HAYIR, İBB’DE EVET DİYORUZ”

 

Bütçe planlarının hazırlanma aşamasında kendilerinin herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını belirten CHP Ümraniye Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, “Bütçe tabloları performansla ilişkilendirilerek hazırlanan mali işlemlerdir. Biz 2020 ile ilgili bütçe yaptık. Ayakları yere basan bir bütçe olsun istedik. Her komisyondan, müdürlükten görüş alıyorsunuz ama meclise niye göndermiyorsunuz? İçerisinde olmadığım bir bütçenin harcama yetkisini benden neden istiyorsunuz? Bütçe yapılırken hiçbir şekilde içinde olmuyoruz ama harcama yetkisi için ‘Evet’ denme durumunda kalıyoruz. Ben bunu kabullenemiyorum. Özel şirketlerde siz bütçeyi yapıp hedeflerinizi koyarsınız. Harcama yetkisi sizdedir. Ama kamuda böyle değil. Bu konu ile ilgili bir düzenleme yapılmalı. Burada ‘Hayır’ diyoruz, Büyükşehir’e gidip ‘Evet’ diyoruz. Büyük bir tezat var burada” dedi.

 

 

AYŞE YANIK: ‘BELEDİYEMİZ KRİZİ İYİ YÖNETMİŞTİR’

 

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Ayşe Yanık, “Belediyemizin vizyonu, misyonu ve 2020-2024 dönemine ait stratejik planı doğrultusunda 2021 yılında izlenecek sosyal ve ekonomik politikaların genel hatları açıklanan bu bütçe ile anlam ve şekil kazanmaktadır. Bütçenin hazırlanmasında kalkınmayı sağlamak esastır. Koronavirüs salgını her kesimi alternatif kriz yönetimi aramaya itmiştir. Böylesine sorunlu bir dönemde belediye başkanlığımız ilçemizin yönetimini sağlıklı bir şekilde sürdürmüştür. 2021 yılı bütçemiz Ümraniyemiz’e hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 

ÖNALAN: ‘1945’İ UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ’

 

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi İsmail Önalan, Ümraniye Belediyesi’nin tüm zorluklara rağmen hizmetlerini yerine getirdiğini belirtti. Önalan şöyle devam etti: “2019 Mart seçimlerinden önce Belediyemiz, çeşitli yol ve kavşak çalışmalarına başlamış, eksik otobüs duraklarını tamamlamış ve Ümraniye’den geçen otobüslere 116 sefer ekletmiştir. Bunlar İBB’den aldığımız son hizmetlerdi. İBB’nin bir buçuk yılda sıfırdan başlayıp bitirdiği herhangi bir projesi yoktur. Ümraniye Belediyesi’nin koronavirüs salgınına rağmen planladığı hizmetlerinin büyük bölümünü gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu hizmetlerde finansmanın büyük oranda İsmet Yıldırım’ın kişisel gayretiyle merkezi hükümet tarafından karşılandığını özellikle vurgulamak istiyorum. Bu bilgiler ışığında 2021 yılı muhammen bütçemiz 654 milyon TL’dir. Sözlerime son verirken 1945 yılında ülkemize sığınan 146 Azerbaycanlı aydın kardeşlerimizin dönemin CHP hükümeti tarafından elleri bağlı bir şekilde Stalin’e teslim edilip infaz edilmelerini unutmadık, unutturmayacağız.”

 

 

BULUT: ‘BELEDİYE BAŞKANIMIZI TEBRİK EDİYORUM’

 

MHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Ali İlker Bulut, AK Partili Ümraniye Belediyesi’nin hizmet kalitesine vurgu yaparak, “MHP Grubu adına Belediye Başkanımız İsmet Yıldırım’a, ilçemize vermiş olduğu hizmetlerden ve özverili çalışmalarından ötürü, grubum adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

BATUR: ‘AK PARTİ VARSA TASAYA MAHAL YOK’

 

AK Parti Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Maliki Ejder Batur da diğer grup üyeleri gibi Ümraniye Belediyesi’nin hizmet başarı oranlarının yüksek olduğunu vurgulayarak, yapılan eleştirilere cevap verdi. Batur, koronavirüs sürecinin tüm hesapları alt üst ettiğini belirterek, “2020 yılı hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir hale dönüştü. Dünyayı bu şekilde etkileyen başka salgın bilmiyoruz. Bu şartlarda oluşturulmuş hizmetler var. Salgının etkisi de hala devam ediyor. Yüzde 85’lere varan hizmet başarısı ile Ümraniye Belediyesi 2020 yılını tamamlamış olacak. Böyle bir dönemde böyle bir bütçe gerçekleştirdiği için başta Belediye Başkanımız İsmet Yıldırım olmak üzere tüm ekibini AK Parti Grubu adına alkışlıyorum. 2020 yılı hedeflerinde ciddi sapmalar oldu. Bu açıklamalar ile Sacit Bey’e cevap vermiş olduğumu düşünüyorum. İstanbul’da başka bir belediyenin bu hizmetleri gerçekleştiremediğini ve 2020 özelinde gerçekleştiremeyeceğini söyleyebilirim. AK Parti Ümraniye Belediyesi 35 mahallemizin neredeyse tamamının muhtarlık hizmet binasını yapmıştır. Yenişehir ve Finanskent’teki muhtarlıklar da en kısa sürede yapılacaktır. Bir yerde AK Parti varsa tasaya mahal yok, AK Parti yapar” diye konuştu.

 

‘DEPREM TOPLANMA ALANLARIMIZ BÜYÜYOR’

 

İlçe genelinde parklardaki yapılaşma iddialarına cevap veren Batur, ‘Finanskent’in eteklerinde bulunan gecekondulardaki tapusuz vatandaşlar karşı tarafa geçirilerek yer yurt sahibi olacaklar. Oradaki aile sağlığı merkezi de deplase edilerek hizmet hayata geçirilecek. ‘Parklarımızda spor alanları oluşturuldu. Deprem toplanma alanlarımız artık bu şansı kaybetti’ gibi söylemler oldu. Hayır kaybetmedi. Bu şartlarda bu hizmetler teşekkürü hak ediyor, önce bunlara teşekkür edilmeliydi. Deprem toplanma alanı olarak Türksat ile Netaş’ın arazilerinin bir bölümünde donatı alanı sağlanıyor. Buradaki alan, bahsi geçen park alanlarının yaklaşık on katıdır. Burada 45 meclis üyesi olarak bir sorumluluğumuz var. Burada işini bilen bir yönetim var. Ne yapılacağını önceden öğrensin. Olmayan işler üzerinden siyaset yapmaya, dezenformasyon yapmaya kimsenin hakkı yok. Ümraniye Belediye Başkanı bu konuda zaten gereğini yapmaktadır. Ali Bey ‘Bize bilgi verilseydi, fikrimiz sorulsaydı biz de katkı sunsaydık’ dedi. Bütçe Uygulama Talimatı’nda böyle bir şey söz konusu değil. Zaten oluşturulan bütçe muhammen bir rakam. Oluşturulmaya çalışılan bir bütçe. Kanun idareye böyle bir yetki vermiş. AK Parti belediyeciliği bugüne kadar yüzde 90’ların üzerinde başarı sağlamıştır. Belediyemiz tecrübesi ile en iyi şekilde bu bütçeyi oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

 

CHP SALONU TERK ETTİ

 

Maliki Ejder Batur’un sözlerini tamamlamasından sonra CHP Grubu adına Meclis Üyesi Şenol Berk söz istedi. Meclis Başkanı Mucip Kopuz, gündem maddeleri hakkında muhalefet ve iktidar temsilcilerinin konuşmalarını yaptığını ve artık söz hakkı vermeyeceğini belirtti. Meclis Başkanı’nın bu kararına sinirlenen CHP Grubu, oylama işleminden önce salonu terk etti. Oylama için sadece CHP Grubu adına Av. Filiz Öztürk Çelik, temsilen mecliste kaldı.

 

İSMET YILDIRIM: ‘ÇATLASANIZ DA PATLASANIZ DA ÜMRANİYE’DE İŞLER YÜRÜYECEK’

 

Ümraniye Meclisi Ekim ayı ikinci oturumunda bütçe gündem maddeleri hakkında parti gruplarının konuşmalarının ardından Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, salondaki üyelere seslendi. CHP Grubu’nun salonu terk etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi:

 

‘CHP’NİN GENLERİ HİÇ DEĞİŞMİYOR’

 

“Kıymetli meclis üyelerimiz, müspet ve menfi fikirlerini paylaştılar. CHP’nin genleri hiç değişmiyor, hiç şaşırmadım. Halk onlara geçici bir iktidar verdi fakat hiçbir şey öğrenmemişler, üzülüyorum. Burada asfaltta, tretuvarda kalmışlar, Büyükşehir de büfelerle, simitçilerle uğraşıyor. Daha bir tane proje yok. Halbuki İBB, bütün ilçelere hizmet eden bir belediye idi. Kadir Topbaş, döneminde en çok CHP belediyelerine hizmet etti diye eleştirildi. Geçen sene bir santim asfalt görmediğimiz gibi Millet Bahçemiz’deki iki tane oyun grubunu da seçildiği günün sabahın 5’inde  birileri gelip aldı.”

 

‘1950’DEN SONRA HALKIMIZ HATA YAPMADI’

 

CHP’nin hizmet anlayışının adaletli olmadığını vurgulayan Yıldırım, “Ekrem Bey geçen yıl ziyaretimize geldiğinde yüzde 60’ı tamamlanmış olan 15 Temmuz Meydanı için ‘Burası 2020’de bitsin’ dedi. Filiz Hanım da kulaklarıyla duydu. Şu anda İBB’nin faaliyet raporunda ‘2021 yılında bitirilmesi planlanıyor’ yazıyor. Yazık. Bunun gibi 800 şantiye kapalı durumda. CHP’nin adaleti bu. Bu millet 1950’den sonra hiçbir seçimde hata yapmadı. Çünkü o zaman adı Cumhuriyet’ti ama demokrasi falan yoktu, tek parti vardı” ifadelerini kullandı.

 

‘BİZİM HİZMETLERİMİZİ HAYAL BİLE EDEMEZLER’

 

AK Parti belediyeciliğinin başarılarından bahseden Yıldırım, “Bizim Ümraniye’de yapacaklarımızı siz hayal bile edemezsiniz. Bu senenin sonunda 350 araçlık otopark bitecek. İBB bir tane yapsın. İnsan utanır. Cemal Kamacı’yı biz yaptık, çıkıyor pankartlarla ‘Biz yaptık’ diyor. Bir santimetre karesinde emekleri yok. Ben Büyükşehir’de bürokrat olarak çalıştım, hepsini biliyorum. Ben kül yutmam. Vatandaşın kafasını karıştırıyorlar. Sizin bütçe yönetimi ile bir derdiniz yok ki… Siz, Kazım Karabekir’de gider vatandaşın kafasını karıştırırsınız.

Arkadaşlar, muhalefet yapacaksanız seviyeli yapın. Bana ne zaman geldiniz de ben bilgi vermedim. Bütçe ortada, daha ne anlatayım? Bizim yapacaklarımızı siz hayal dahi edemezsiniz. CHP’li Ümraniye Meclis Üyeleri’nden rica ediyorum. Gidin Ümraniye’deki hizmetleri takip edin. Nasıl takip edileceğini bilmiyorsanız ben size yardımcı olurum” dedi.

 

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN SİZE EKMEK ÇIKMAZ’

 

CHP’li Mehmet Özgür Üreten’in mecliste gündeme getirdiği yeşil alanların yapılaşması konuları hakkında da konuşan Başkan Yıldırım, “Biz AK Parti Grubu olarak MHP’li arkadaşlarımız ile birlikte planladığımız ölçüde gidiyoruz. Kültür, alt yapı, üst yapı tüm hizmetleri devam ettiriyoruz. 3 ayda yüzme havuzları bitiyoruz, gelip bir teşekkür eden yok. Siz çatlasanız da patlasanız da Ümraniye’de işler yürüyecek. Biz hizmet için yaratılmışız. Millet Bahçesi’nin önüne 1,3 km ses duvarı yaptık. Sadece Almanya’da ve İsviçre’de var. Hem de imalat sürecini Türkiye’de yaparak maliyeti yarı yarıya getirdik. Bu arkadaşlarımızı yaptıklarından dolayı kınıyorum. Biz medeni bir şekilde hizmetlerimizi vatandaşa anlatacağız. Kendi aramızda, gerekirse basın yoluyla, sosyal medya ile anlatacağız. CHP’li arkadaşlarımıza da anlatacağız. Biz peygamber ahlakıyla hareket ediyoruz. Yanlış yapıyorsak gösterin, biz yanlışın arkasında durmayalım. Mehmet arkadaşımız, (Mehmet Özgür Üreten) kentsel dönüşüm lafları ediyor, boyundan büyük laflar ediyor. O bizim en iyi bildiğimiz iş. Buradan ona ekmek çıkmaz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

İYİ PARTİ‘DEN ÖNCE ‘HAYIR‘ SONRA ‘EVET‘

 

Oturumun ilk bölümünde, bütçe planları hakkında yeteri kadar bilgilendirilmediklerini ve İYİ Parti Grubu olarak ‘Hayır’ oyu vereceklerini belirten İYİ Parti Ümraniye Grup Başkan Vekili Yakup Fındık, “Komisyondaki arkadaşlarla istişare yaptık. İmza yetkimiz olmasa da meclis üyelerinin düşüncelerinin alınmasını talep ediyoruz. Burada iyi niyet çerçevesinde İYİ Parti Grubu adına tekrar gözden geçirerek ‘Evet’ oyu vereceğimizi belirtmek isterim” dedi.

 

OYLAMADA CHP’DEN TEMSİLEN ‘HAYIR’

 

Ümraniye Belediye Meclisi Ekim Ayı ikinci oturumunun son bölümünde bütçe kararnamesinin maddeleri tek tek okunarak oylamaya geçildi. Her maddeye AK Parti, MHP ve İYİ Parti Grupları ‘Evet’ oyu verirken CHP Grubu’nun yaşanan tartışmaların ardından meclisi terk etmesinin ardından, CHP Grubu adına temsilen mecliste bulunan Av. Filiz Öztürk Çelik ‘Hayır’ oyu kullandı ve bütçe kararnamesi oy çokluğu ile meclisten geçmiş oldu.

 

MURAT ÖZTEKİN: ‘EVET DİYORUZ AMA İYİ NİYET BEKLİYORUZ’

 

Plan bütçe komisyonunun 1 numaralı raporunun oylanması öncesinde söz alan İYİ Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Murat Öztekin, “Bizim şöyle bir görüşümüz var. Asıl olan hakkın hak sahibine verilmesi, alacaklının alacağına kavuşmasıdır. Burada almış olduğumuz kararlarla bunun önüne geçiyoruz. Diğer taraftan da ilgili bölüm müdürleri, belediye başkan yardımcıları gibi mercilerin inisiyatifine bırakıyoruz. Bu, kamu hizmetinin devamı esasında belediyenin menfaatine olan bir durum. Şuna dikkat çekmek isterim; özellikle tek tek hesaplar belirtilmiş. Genelinde özel hesaplar var ama havuz hesaplar da bulunuyor. Bu havuz hesaplarıyla alakalı, haczedilemez kararlarına istinaden yargılama yolu da açık. Ben şahsım adına grubumuz adına prensipte buna karşı olmamıza rağmen, alacak hakkına sahip kişilerin mağdur edilmemesi adına iyi niyet çerçevesinde gerekli kişilerin bu hassasiyetle yaklaşarak, bir ödeme planı yapmalarını özellikle istirham ediyorum” diye konuştu.

 

ÇELİK: ‘HİÇBİR HÜKMÜ YOK’

 

Plan bütçe komisyonunun 1 numaralı raporu hakkında konuşan CHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik, “Bir hukukçu olarak Murat Bey’in konuya bu şekilde yaklaşmasına çok üzüldüm. Belediye Kanunu’nda haczedilme maddesi açık. Biz burada yasaya aykırı bir kararı geçirmeye çalışıyoruz. Bundan birkaç ay evvel de bunu yaptık. Hiçbir hükmü yoktur bu meclis kararının. Ümraniye Belediye Meclis Kararı, yasalardan üstün değildir. Yasaya karşı bir işlem yapılıyor, Ümraniye Belediyesi suç işliyor. Bunun ‘ama’sı, ‘şöyle yaparsanız kabul ederiz’i falan olmaz. CHP olarak bunun karşısındayız, ‘Ret’ oyu kullanacağız” dedi.

 

Plan bütçe komisyon raporlarının yapılan açık oylaması neticesinde, toplam 35 oyun 34’ü kabul, 1’i hayır olarak açıklandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.