Dolar 32,2176
%-0.08
Euro 34,7281
%0.15
Altın 2.402,200
%0.37
Bist-100 10.247,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye’nin ‘Nazar Boncuğu’ haritadan silindi!

Türkiye’nin ‘Nazar Boncuğu’ haritadan silindi!

Kuş bakışı görünümünden dolayı "Türkiye'nin nazar boncuğu" olarak adlandırılan Meke Gölü, resmen haritadan silindi. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü’nü artık göl olarak nitelendirmenin zor olduğunu belirtti.

  • İstanbul Gündemi
  • 13.06.2023 - 12:49
  • Güncelleme: 13.06.2023 - 12:56

Karapınar ilçesinde tamamen kuruyan Meke Gölü'nün kuraklık sorunu için, son aylarda artan yağış oranı da yeterli olmadı.

SU SEVİYESİNİN SÜREKLİ DÜŞMESİ NEDENİYLE KURUDU

Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yer altı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor. Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle kurudu. Mayıs ve haziran ayındaki yağışlar nedeniyle sadece bir miktar su oluştu.

“BİR AN ÖNCE BİR ÇÖZÜM ÜRETMESİ GEREKİYOR”

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, ''Kış ve bahar yağışları nedeniyle altta bulunan killi yapı sebebiyle yer yer su birikintisi oluşsa da artık orayı bir göl olarak nitelemek oldukça güç. Meke gibi önemli ve özel jeolojik değerimizi yitirme noktasındayız. En önemli risklerden biri sulu tarım. Ruhsatsız kuyuların hangi seviyeden hangi suyu aldığı net olarak bilinmiyor. Bu konuda uzman Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olduğu için bir an önce bir çözüm üretmesi gerekiyor'' dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.