Dolar 32,4290
%0.02
Euro 34,7530
%-0.14
Altın 2.433,880
%-0.05
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Hüseyin Coşkun: ‘‘Dünya yerelleşirken, biz merkezileşiyoruz’’

  • İstanbul Gündemi
  • 11.07.2021 - 00:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak 30 Haziran’da yürürlüğe giren Tasarruf Önlemleri Genelgesi’nde belediyeleri ilgilendiren maddelerin açık bir dille yazılmadığını belirten Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı ve Sarıyer Belediye Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun, 2020/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Kararnamesi’nin satır aralarında boşlukların olduğunu söyledi.

Tasarruf tedbirleri kapsamında belediyelerin vatandaşlara yıllarca yaptığı ücretsiz hizmetleri artık yapamaması nedeniyle vatandaşlar nezdinde ciddi sıkıntılara neden olacağını söyleyen Coşkun, muallak ifadeler bulunan tasarruf genelgesinin tüm kamu kurumlarında uygulanmasına karşın, Cumhurbaşkanlığını ve uluslararası etkinliklerin muaf olmasını tutarlı bulmadığını ifade etti.

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı ve Sarıyer Belediye Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun, İstanbul Gündemi Gazetesi’ne verdiği röportajda Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Kararnamesi’ni değerlendirdi.

‘‘BU GENELGENİN AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASI GEREKİYOR’’

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’nin belediyelere iş yaptırmamak için yayınlandığı yönünde kamuoyunda bir algı var. Bu ne derece doğru? Genelgede muallak maddeler var mı?

 “Türkiye’deki belediyelerin ve özelde Büyükşehir Belediyelerinin 2019 yerel seçimlerinden sonra el değiştirmesinden dolayı mı bu tedbirler alındı? Belediyelere iş yaptırılmaması için mi böyle bir düzenlemeye gidildi gibi halkın kafasında ve siyasette bir algı var. Bu genelgenin açıklığa kavuşturulması gerekir. Dolayısıyla genelgenin ne tarafına bakarsan bak, muallak. Örneğin; kreş yapılmayacağı ne bir şekilde belirtilmiş. Artık kreşleri Millî Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı belirtilmiş. Öncesinde belediyelere yüklenen bu misyon artık MEB’de peki şunu soruyorum; yasalar çok açık diyor ki; ‘Personelinin çocuklarının gedebileceği bir kreş yapmak zorundasın!’ Bunun dışında belde halkının müşterek haller dışında bu faaliyetlerden yararlanmasıyla ilgili sayılar çoğalabilir, sınıflar çoğalabilir. O zaman sorarım; konu tedbirse o zaman Millî Eğitim Bakanlığı bu kreş açığını gidermeli! Bu birinci husustu”

‘2023’E KADAR TEDBİR ALIN %7 KÜÇÜLÜN DENİYOR’

Genelgeyle belediyelerin vatandaşlara verdiği hangi hizmetler engelleniyor? 2023’e kadar belediyenin alışagelmiş hizmetleri verilmeyecek mi?

‘‘İkinci husus ise bu genelgeyle artık Ramazan’da iftar yemekleri yapılmayacak, temsil törenleri, engellileri kampa alıyorduk, Türkiye’nin her yerinde bu genelge bana bu kampı da yapamazsın diyor. Sonra Muharrem ayında aşureyi yapamazsın, sokaklarda iftar sofraları kurmazsın, sünnet kıyafeti, cenaze yemeği yapamazsın diyor. Bu ve benzer soruları ivedilikle açıklığa kavuşturulması gerekir. Genel olarak 2023’e kadar tedbir alın ve %7 kadar küçülün diyor bize tamam küçülelim. Herkes küçülsün! Ancak yapamazsın edemezsin olarak değil, yerine bir şey koy!’’

‘ANNELER VE BABALAR GÜNÜ YAPILMAYACAK, GAZİLERE YEMEK VERİLEMEYECEK!’

Özel günlerde ne olacak? Belediyeler faaliyette bulunamayacak mı? Belediyeler yapacakları her etkinlik için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş mü alacak? Bu bürokrasiyi artırmaz mı?

‘‘Genelgeyle belediyelerin halka verdiği tüm ücretsiz hizmetler yasaklanıyor. Yoksul insanlara ben bir fasikül basıp veremeyecek miyim? Test ve fotokopi çoğaltıp veremeyecek miyim? İşte bu genelge veremezsiz diyor. Anneler günü, babalar günü yapılamayacak, gazilere yemek veremeyeceğiz. Bunlar ciddi soru işaretleridir. Bunlar toplumsal kaos oluşturur, bu nedenle bu genelgenin bu saydığım kısımlardaki eksiklikler nedeniyle acilen sıkıntıların ortadan kaldırılması için ek genelge getirilmesi gerekir. Genelgenin en sonunda belediyeler açısından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş alıp, bilgi alıp bunları yapabilirsiniz diyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İl Müdürlükleri bu kadrolara yeterince sahip değil ki! Çünkü henüz bir teşkilat oluşturamadılar. Bu bir süreçtir. Birçok konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmesiyle birlikte bakanlıktaki bürokrasi ile taşra teşkilatındaki insanın bu saydığımız sorunlara cevap vermesi çok uzun yıllar alacak. Dolayısıyla biz bu sürede elimiz kolumuz bağlı oturacak mıyız?”

‘VATANDAŞIN HİZMET BEKLENTİSİ NOKTASINDA BİZLER NE YAPACAĞIZ?’

Genelgeden sonra yaşadığınız sıkıntıları aktarabileceğiniz ilgili mercilerle iletişim kurdunuz mu?

“Neyi yaparız, neyi yapamayız ile ilgili tablomuzu hazırladık. Bütün müdürlüklerimize de tablo hazırlatıyoruz. Bunları gönderecek ve biz bu hususları yapamıyoruz, bunların yapılamaması dahilin de belediye olarak vatandaşın hizmet beklentisi noktasında bizler ne yapacağız? Tarzı benzeri sorularımızı hazırladık en kısa zamanda bakanlığa, valiliğe ve Türkiye Belediyeler Birliği’ne göndereceğiz.’’

’11 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONUYLA ALAKALI BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİ’

Genelgenin uygulanması konusunda sıkıntılara dair Büyükşehir Belediyesiyle bir diyalog kurdunuz mu?

‘‘Bu genelge çıktıktan sonra Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bir toplantı yapıldı, 11 büyükşehir belediyesi olarak. Bu durumun açıklığa kavuşması lazım. Benim de ifade ettiğim hususların açıklığa kavuşturulması lazım. Satır aralarında ne olduğu açıkça belli olmayan kamuoyunda kafa karıştıran birçok olayın netleşmesiyle ilgili bakanlık ve Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan bütün partilerin devreye girip bunları netleştirmesi lazım. Dünya yerelleşirken biz merkezileşiyoruz, sorun bu!”

Göksenin Aktaş / İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.