Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kiralık evler için ilk adım atılıyor! Gelirin yüzde 30...

Kiralık evler için ilk adım atılıyor! Gelirin yüzde 30...

Türkiye genelindeki fahiş kira artışlarına ‘dur’ demek için yeni bir model geliyor. ‘GYODER Yeni Konut Modeli’nin hayata geçirilmesi için geri sayım başlarken, detaylar da ortaya çıktı.

  • İstanbul Gündemi
  • 11.10.2023 - 10:36

Yüksek ev kiraları için yeni model hazırlayan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) çalışmalarını hızlandırdı. Peki kamu-özel sektör iş birliği ile yeni konut modeli nasıl olacak? İşte detaylar...

ARSA DEĞERİ DÜŞECEK

Yeni modelde fiyatları önemli ölçüde etkileyen arsa değeri düşecek. Ev sahipleri ise kişiler değil şirketler olacak. İlk konutların ise 2024’te üretilmesi hedefleniyor.

“KONUTLARIN TEKRAR DEVLETE KALACAK OLMASI MODELİDİR”

Konuyla ilgili Milliyet'e açıklamalarda bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu ifadeleri kullandı: “GYODER’in aslında önerdiği hızlı bir şekilde kiralık konut arzını artırabilecek bazı çalışmaların yapılmasına yöneliktir. Burada da aslında arazinin devlet tarafından kiralama amacıyla gayrimenkul üretecek şirkete belirli bir süre ile tahsis edilmesi, şirketlerin burada finansman desteği bularak inşaat yapmaları ve sadece bunları kiraya vermeleri şekli ile süre bitince ise bu konutların tekrar devlete kalacak olması modelidir. Aslında Avrupa’da belediye evleri olarak adlandırılan ve bu modelde işletilen yerler var. Gene İsviçre’de, Almanya’da yüksek oranda bu tür kamu özel sektör modeli ile geliştirilmiş kiralık konut proje örneklerini görüyoruz. Burada aslında bahsedilen kiraya veren kişilerin bir mal sahibi, gerçek kişi olmasından ziyade kurumsal ve kamu özel iş birliği diyebileceğimiz bir şirket olması. Bu şirketin önemli bir avantajı gayrimenkul sertifikaları ve gayrimenkul yatırım fonu modeli üzerinden geliştirilebilecek finansmanlar bulabilecek olması. Aynı zamanda devletin bu kiralarla alakalı oranları belli bir seviyede tutması şeklinde değerlendirilebilir.”

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.