Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ev sahibi ve kiracılar arasında yeni dönem!

Ev sahibi ve kiracılar arasında yeni dönem!

Kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk uygulaması başladı.

  • İstanbul Gündemi
  • 11.09.2023 - 08:56

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan arabuluculuk merkezlerinde yoğunluk yaşanıyor.

“ÖNEMLİ BİR FAYDA SAĞLAYACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR”

Konuyla ilgili son gelişmeleri anlatan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bu çerçevede aslında sürekli incelediğimizde gayrimenkul davalarında yüzde 50 seviyesinde bir davanın aslında bu çerçevede çözüme kavuşacağını düşünüyorum. Tabi sistem açısından baktığımızda arabuluculuk sanki tarafları anlaştıran bir kurummuş gibi gözükse de aslında sadece tarafları bir araya getirmek ve bu çerçevede aslında çalışmalar yapmak durumunda. Arabulucu bu noktada karar veren kişi değil, iletişimin kurulması bile tarafsızlığın çözümünde önemli bir fayda sağlayacak gibi gözüküyor. Ama şu an için kanunen yüzde 25 sınırlaması olması, arabulucunun bu çerçeve dışına çıkamayacak olması kira anlaşmazlıklarında mal sahibi, kiracı ilişkilerinde çok olumlu sonuçlar beklemememizi gösteriyor” dedi.

“ÇOK HIZLI SONUÇLARI BEKLEMEMEK GEREKİYOR”

İki saatlik ücretin Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılandığını söyleyen Özelmacıklı, “Anlaşma durumu olursa burada taraflar eşit olarak ödüyor. Bizim vatandaşlara tavsiyemiz mutlaka arabuluculuk görüşmelerine katılmalarıdır. Mazeretsiz katılmayan taraf dava açıldığı takdirde yargılama giderlerinin tümünden sorumlu kabul ediliyor. Arabuluculuk düzenlemesindeki en önemli fayda göreceğimiz kısmın komşu haklarından kaynaklanan, kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan veya taşınmazların paylaştırılmasından kaynaklanan davalar olacaktır diye düşünüyorum. Aslında kiraların belirleneceği davalarda çok hızlı sonuçları beklememek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.