Dolar 32,2820
%0.06
Euro 34,9752
%-0.02
Altın 2.447,910
%0.07
Bist-100 10.173,00
%1.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

FATİH KAYACI: ‘11 YILIN SONUNDA HARCAMALARIN TUTARI 4 MİLYAR TL’YE ULAŞTI’

  • İstanbul Gündemi
  • 11.04.2021 - 16:45

Konuşmasının ara başlıklarında belediye borcunun 628 milyon TL’ye kadar ulaştığını, belediye iştiraki olan ATABEL A.Ş.’nin ise içinin organize bir şekilde boşaltıldığını iddia eden Kayacı; ‘Bunların hesabını kim verecek’ dedi.

2020 YILI SONU İTİBARİYLE BORÇ 628 MİLYON’A ULAŞMIŞTIR.

“2020 sonu itibariyle Borç toplamının 628 milyon TL’yi bulduğunu, yine 2020 itibariyle kalan kredi borcunun 129 milyon TL olduğunu söyleyen Fatih Kayacı, ‘2020 yılında 40 milyon TL kredi çekilmiştir. 2020 yılında kredi faizleri içinse 14 milyon TL ödenmiştir’ diyerek şöyle devam etti: “14 adet mülk için yıllık yaklaşık 5 milyon TL kira gideri yapılmıştır. Bulunduğu bölgede emsallerine nazaran yüksek bedelle kiralanan mülkler şüphe uyandırdığından, kiralanan mülklere ait mal sahibi isimli listesini idareden istememize rağmen bunu tarafımızla paylaşmayacaklarını ısrarla beyan etmişlerdir. Şüphe uyandıran bu durumların bir an evvel açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.”

‘ATAŞEHİR’İN GELECEĞİ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE Mİ SATILIYOR?

“2020 yılında Ataşehir’in farklı mahallelerinde toplamda 30 milyon 760 bin TL bedelle arsa satışı yapılmıştır.” Diyen Kayacı, Ataşehir Belediye Başkanı ve yöneticilerine şu soruyu yöneltti: “Bu yılda milyonlarca lira değerinde sattığınız arsaların gelirleri ile hangi vaat ettiğiniz projeleri başlattınız? Arsa satışlarında gelen kaynağı hangi yarım kalan projelerinizi tamamlamak için kullandınız? Seçim zamanları söz verdiğiniz ama yapmadığınız projeleri hangi arsalara yapacaksınız? Yoksa bu satışların gelirlerini de kredi faizlerine mi aktardınız? Ataşehir’in geleceği bilinçli bir şekilde satılmaya devam ediliyor.” diyen Kayacı; ‘belediye kürsülerinden her defasında mağdur edebiyatı yapılarak devasa rakama ulaşmış borcu açıklayamıyorlar’ dedi.

‘HER SEFERİNDE AYNI BAHANELERİN ARKASINA SIĞINIYORLAR’

Her defasında aynı bahanelerin arkasına saklanılıyor diyen AK Parti Belediye Meclis Üyesi Fatih Kayacı, sözlerine şunları ilave etti: Belediye binası arsa karşılığı alınmış. Kültür merkezleri bağış yoluyla yapılmış. Hizmet binalarının çoğu kiralık. Belediye araçları da yıllardır kiralama yoluyla temin edildiğine göre istisnalar hariç belediyeye ait; kaç kültür merkezi, kaç spor tesisi, kaç yüzme havuzu yapıldı? Ki Borçlar bu seviyeye ulaştı.

‘11 YILDA BÜTÇE AÇIĞI 500 MİLYON TL’YE ULAŞTI’

Son 11 yılın Gelir Toplamı yaklaşık 3 milyar TL, Son 11 yılın Gider Toplamı 3 buçuk milyar TL, 11 Yılın Bütçe Açığı (-) yaklaşık 500 milyon TL. Kurulduğu günden bu yana 11 yıllık süre zarfı içerisinde Ataşehir belediyesinin yıllar itibariyle harcadığı toplam tutar 4 MİLYAR TL’ye ulaşmıştır.”

ATABEL İnşaat Tem. San.Tic. A.Ş, 2015 yılında Ataşehir Belediyesi tarafından kurulduğunu ancak yine kuruluşunda halkın hiçbir yararı olmadığını söyleyen Fatih Kayacı; ‘Belediye gelirlerini bir tür aktarma aracı olarak kullanılan paravan bir şirket haline getirilmiştir.’ İddiasında bulundu.

‘KURULDUĞU GÜNDEN İTİBAREN ADININ KARIŞMADIĞI ŞAİBE KALMADI’

Belediye meclisine, söz konusu şirkete dair yaptığı açıklamada Kayacı, şu ifadeleri kullanarak: ‘Belediye bu iştirak şirketini yatırımlarına ve hizmetlerine dahil edeceğine, batağını derinleştirecek yeni bir bataklık alanı oluşturmuştur.’ Diyerek sözlerine devam etti: Kurulduğu günden itibaren adının karışmadığı şaibe kalmayan iştirak şirketine, öncelikle Belediye tarafından gayrimenkuller ve gelir yaratıcı kaynaklar aktarılmıştır. Daha sonra yıllar itibariyle organize bir şekilde bu kaynaklar bir bir eritilmiş, içi boşaltılmış ve borçlandırılmış atıl bir halde kenara atılmıştır.

‘ŞİRKET HAKKINDA BİLDİĞİMİZ TEK ŞEY KALAN BORÇLAR’

Şimdi ATABEL A.Ş’nin günün sonun da ATA-YER yolunda A.Ş. ye nasıl dönüştürüldüğünü hep birlikte izleyelim. Dönem dönem yönetim kurulu üyeleri ve başkanları değişmiştir. Yönetim kurulu üyelerine aylık oturum başına net 3 bin TL maaş bağlanmıştır. Şirket yöneticileri “Atabel Tatil Köyü” faaliyetine son verdiğini söylemektedirler. Burası kime devredildi, bir ücret mukabilinde mi devredildi? İçinde ki malzemelerin akıbeti ne durumda bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey tatil köyünden şirkete kalan borçlar.” diye konuştu.

‘2020 YILI SONU İTİBARİYLE ŞİRKETİN BORCU, 4 BUÇUK MİLYON TL’

Şirketin dönem dönem farklı alanlarda yaptığı iştiraklerle; “Öğrenci yurdu işletmeciliği faaliyetini de farklı sebeplerden dolayı kapatmıştır. ATABEL A.Ş. hepimizin zihninde otopark işletmeciliği olarak kaldığı faaliyetini de, sessiz sedasız bir şekilde bırakmıştır.” Diyen Kayacı konuşmasına son vermeden önce şiketin yol açtığı mali kayba da değinerek: 

‘BELEDİYEYİ KURDUNUZ BATIRDINIZ, ŞİRKET KURDUNUZ ONUDA BATIRDINIZ’

“Şimdi gelelim mali kayba; Şirketin 2020 yılı sonu itibariyle borcu 4 buçuk milyon TL’dir. 2 buçuk milyon TL’de vergi ve SGK borcu vardır. Şirket her yıl zarar ettirilmiştir. 5 yıllık zararı 3 buçuk milyon TL’yi aşmıştır. Belediyeyi kurdunuz batırdınız, şirketi kurdunuz onu da batırdınız. Lütfen Ataşehir’in menfaati için yeni bir kuruluş yapmayınız.” Cümlelerini sonlandırdı.

TUĞÇE HUY - İSTANBUL GÜNDEMİ

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.