Dolar 32,2066
%0.01
Euro 35,0486
%0.12
Altın 2.528,380
%1.11
Bist-100 10.743,00
%0.93

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

2022-2023 TFF SÜPER LİG SEZONU

2022-2023 TFF Süper Ligi Galatasaray'ın şampiyonluğu ile sona erdi.

   Sezona tüm takımlar kaliteli bir futbol oynayarak girdi. Sezon başı yazımızı belirttiğim gibi kaybeden takım da kazanan takımda oynanan oyundan memnundu. Ancak Katar'daki Dünya Kupası sebebiyle verilen ara sonrası tüm takımlarda performans düşüklüğü ortaya çıktı. Aradan sonra tekrar tam rayına girdi derken ülkemizde yaşanan Asrın Felaketi olarak nitelendirdiğimiz Kahramanmaraş depremleri ile sarsıldık. Deprem sebebiyle tekrar lige ara verildi. Tekrar başlayan sezonda takımların çoğu sezon başı performansı  tekrar yakalayamadı. Ancak Galatasaray ve Beşiktaş bu konuda biraz tersi durum yaşadı. Fenerbahçe başta olmak üzere birçok takımın aksine performansları ve oyun kaliteleri arttı.

Şampiyonluğu 23.kez göğüsleyen Galatasaray

   Galatasaray sezona çok da iyi başlamadı aslında. Ancak lig ilerledikçe ve normalin dışında lige verilen araları çok iyi değerlendirmiş olacak ki! Devamlı artan hem fiziksel hem de mental performans ile sezonu şampiyon olarak tamamladı. Küçük bir parantez açacak olursak kötü gittiği dönemlerde hakem hataları ile bir iki maçta cansuyu değerinde destek almış gibi olsa da sezonunun geneline baktığımızda şampiyonluğu sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Nasıl ki geçen sezon Trabzonspor, bir önceki sezon Başakşehir şampiyonluğu sonuna kadar hak ettiyse bu sezonda Galatasaray şampiyonluğu hak etmiştir.

Bu şampiyonluğun en büyük mimarı Okan BURUK.

Futbolculuk döneminde de Galatasaray'da büyük başarılar sağlayan hatta Türk futbol tarihinin ilk ve tek en büyük başarısı olan UEFA kupasını kazanan kadroda yer almıştı. Futbolcu iken kazandığı başarıları hoca olarak da devam ettirmiştir. Ligimizde iki farklı takımda şampiyonluk yaşayan Christoph DAUM, Toma KALEPEROVİÇ, Branko STANKOVİÇ ve Mircea LUCESCU teknik direktörler listesine adını yazdırarak başarısının tesadüf değil bir emeğin ve gayretin neticesi olarak ispatlamıştır. Bu başarıda üç farklı takımda şampiyonluk yaşayarak rekoru elinde tutan Mustafa Denizli'ye de yaklaşmıştır.

 Ligin en büyük kaybedeni Fenerbahçe

Son yıllarda olduğu gibi bu sezonda şampiyonluğunu bir adım gerisini de bitirerek son 9 sezondur taraftarına bu sevinci hasret bırakan Fenerbahçe aslında lig'e fırtına gibi girmişti. Dünya standartlarında üst düzey bir antrenör olarak takım başına getirilen Jorge JESUS oynattığı futbol ile adeta bize futbolu yeniden öğretti. Ancak verilen aralardan dolayı mıdır yoksa başka bir problem mi var çözemedik. Anlamsız bir şekilde takımın oyun sistemi ve motivasyonu bir anda düştü. Jesus hoca da Fenerbahçe'nin kısır döngü makus talihine ayak uydurdu. Ancak Avrupa performansı lig de gösterdiği performansa göre daha iyi geçti ve önceki sezonlara göre daha başarılıydı. Fenerbahçe'ye başkan olduğundan bu yana geçen 5 sezonda hala bir kupanın kazanılamaması gibi bir başarısızlık ortada iken, Ali Koç ve yönetimine söylenecek o kadar çok şey var ki! Ona ayrı bir yazı kaleme almak gerekir. Takım olarak eline geçen fırsatları geri teperek ve ezeli rakibine iki maçta 6 gol yiyip tek gol bile atamadan 6 puan vermişken, başka olayları bahane ederek başarısızlığınızı örtemezsiniz.

Şampiyon olmasa da ligin diğer kazananların dan birisi de Beşiktaş.

Sezona Valerien İSMAEL ile başlayan Beşiktaş istediği performansı bir türlü yakalayamadı. Ancak antrenör değişikliği yaparak daha önce şampiyonluk yaşadığı Şenol Gülen Güneş ile anlaştı. Yaptığı takviyeler ile yükselişe geçen Beşiktaş belki şampiyon olamadı ancak ilgi zirveye yakın bitirdi. Böylece gelecek sezonun altyapısını ve oyun sistemini oluşturarak şampiyonluk yarışının en büyük adayı olacağının sinyalini vermiş oldu.

Kayserispor'da Çağdaş ATAN mucizesi ve popülizm esiri spor medyasının iki yüzlülüğü.

 Çağdaş ATAN yönetimindeki Kayserispor sezon başlarken hem maddi sıkıntılar ve transfer yasağından dolayı kadro olarak lige kısıtlı imkanlarla başladı.Birçok futbol otoritesinin küme düşmesine kesin gözüyle bakmasına rağmen, ligi 9. sırada bitirmesi Kayserispor camiası için belki de şampiyonluk kadar değerliydi. Ancak futbol medyasının bu konuya önem vermemesi çok büyük bir haksızlık ve çifte standart olarak hafızanızda yer etti. Kazandığı maçlar sonrası Çağdaş ATAN’ın yaptığı basın toplantısından sonra kendisine bir tek soru bile sormayı layık görmeyen spor medyasının popülizmin pençesindeki ikiyüzlülüğünün en büyük göstergesidir.

Sezonun kaybedenler diğer kaybedenleri TFF yönetimi, MHK, spor medyası....

Sezonun kaybedenler listesine TFF yönetimi, MHK hakemleri, biraz önce belirtmiş olduğum ve diğer konulardan dolayı spor medyası ve küme düşen takımları sıralayabiliriz. Federasyon başkanı sayın Mehmet BÜYÜKEKŞİ her ne kadar iyi niyetli olarak bir şeyler yapmaya çalışsa da yılların getirdiği bozuk düzen maalesef birçok şeye engel olmaktadır. MHK hakemleri sezon içinde de bir yazım da belirttiğim gibi standart bir yönetim sergileyemedikleri için yaptıkları vahim hatalardan dolayı sınıfta kalarak sezonun yine kaybedenler listesinde değişmeyen yerlerin aldılar. Spor medyası ise yine popülizmin pençesinden kurtulamadı mı yoksa konforundan mı vazgeçmek istemedi bilemem ama Türk futboluna ekstra hiçbir katkı sağlamadı.

Netice olarak koskoca bir sezonu iyisiyle kötüsüyle eğrisiyle doğrusuyla geride bıraktık. Artık önümüzdeki sezonu camialar ve futbol severler heyecanla bekliyor olacak. Umuyoruz ki bu sezon ve geçen sezon yapılan hatalardan ders çıkararak Federasyon, kulüpler, antrenörler ve futbolcular yeni sezonda daha iyi bir performans sergileyerek Türk futbolunu daha ileriye taşırlar. Özellikle Avrupa'da mücadele edecek takımlarımız, kazanacakları puanlarla ülke puanını artırarak ilerleyen sezonlarda Avrupa'da hak ettiğimiz seviyelere yükselme ümidiyle.

Sağlıcakla ve sporla kalın.