PERSONELE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
- İstanbul Gündemi
- 27.03.2015 - 01:27
“TÜRKİYE’DE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ”
Konuyla ilgili konuşan Yakup Yıldız, “Uluslar Arası Çalışma Örgütü raporlarına göre ülkemiz iş kazalarında Avrupa’da lider bir konumda iken dünya ölçeğinde 3. sırada yer alıyor. Rapora göre Türkiye de 2011 yılında, 69.227 iş kazası ve 697 meslek hastalığı tespit edilmiştir. İş kazalarının %72’si 50’den fazla az işçi çalıştıran işyerlerinde meydana geliyor. Türkiye’de her 6 dakikada bir iş kazası oluyor ve her 2.5 saatte bir işçi sakat kalıyor. Bu kazaların 1.700 kadarı ölüm ile sonuçlanmış iş kazası ve böylece iş kazalarında günde ortalama 3 işçi hayatını kaybetmiştir’’ diyerek iş kazalarının hayatımızdaki yerine değindi.
‘’GÜVENLİK KÜLTÜRÜ ÖNEMLİDİR’’
İş güvenliği kültürünün önemli olduğu da vurgulayan Yakup Yıldız, ’’Güvenlik Kültürü: Kurumun sağlık ve güvenlik programlarının yeterliliğine, tarzına ve uygulamadaki ısrarına karar veren birey ve grupların değer, tutum, yetkinlik ve davranış biçimlerinin bir ürünüdür. İş Güvenliğinin kültürü ise iş güvenliğinin öncelikli olduğu yaşam biçimidir. İçselleştirilmiş ve yaşam biçimi haline getirilmiş bilgi güvenlik kültürünü oluşturur ve güvenlik bilgiye dayanır’’ dedi.
“MESLEK HASTALIKLARINI ÖNELEMEK İÇİN”
Meslek hastalıklarının tanısı, olası etkenler ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik alınması gereken önlemlerin neler olduğunu anlatan Dr. Saniye Ozan ise ’’Meslek hastalığının tanısının konması, iş yerindeki iş risklerinin işveren tarafından yönetilemediğini ve işçinin bu nedenle fonksiyon kaybına yada hastalık durumuna uğradığını kanıtlar. İşle ilgili hastalıklarda temel etken işyeri dışındadır. İşe girmeden önce var olan veya çalışırken ortaya çıkan herhangi bir sistemik hastalık yapılan iş nedeniyle daha ağır seyredebilmektedir’’ diye konuştu.
Yorum Yazın