Dolar 38,5658
%0.32
Euro 43,7402
%0.44
Altın 4.012,080
%0.2
Bist-100 9.168,00
%0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Mevlana İdris, Şiir Masası ile Başakşehir´de

  • İstanbul Gündemi
  • 16.04.2016 - 21:48

Şair-Yazar Mevlana İdris Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen söyleşi programına konuk oldu.

 

Başakşehir Mehmet Emin Saraç Kültür Merkezi´nde gerçekleşen söyleşi programında Mevlana İdris, ?Şiir Masası´ üst başlığında şiirin geçmişten günümüze serüvenini anlattı.

 

?Şiirin bir tanımı yoktur´

 

Şair-Yazar Mevlana İdris söyleşide şunları kaydetti, ?Şiir ile ilgili konuşabilmek için öncelikle anlamlılığı ve anlamsızlığı konuşmak lazım gelir. Şiirin ne olduğu konusu yüzyıllardır şairlerin ve eleştirmenlerin tarif etmeye çalıştığı bir şey ama şiirin bir tanımı yoktur. Bunun üzerinde konuşmak bu nedenle anlamsızdır. Çünkü her şairin değişik bir şiir anlayışı vardır. Şiir hakkında edebiyat hakkında kesinleşmiş kanunlar var; bunların bir kısmı saçma olabilir, anlamsız gelebilir, bir kısmı genel kabul görmüştür. Dolayısıyla şiir şudur diyebileceğimiz bir şey olmadığı gibi şiir şu değildir diyebileceğimiz bir şey yoktur.?

 

 ?Şair görünmezin rahibidir´

 

Geçmişten klasik tohumlardan bugüne baktığımızda bazı toplumların özellikle şiirle yoğrulduğunu belirten Mevlana İdris, ?Mesela, Fas (İran) topluluğu bu coğrafyadandır. Burada tavşana niyet çektirir gibi sokaklarda çocuklara beyit çektiriyorlar. Çok cüzi fiyatlara İran´da hafızın kitaplarını ezbere bilenler vardır, hafızın hafızı vardır, Öyle insanlar var ve bunlar hayal değil. Günümüzde hala İran´da böyle insanlar vardır yine Arap toplumunda şiirin çok güçlü olduğu çok etkili olduğu topraklardır. Günümüzde şiirin eskisi yenisi yok, bunun bariz sebebi var artık başka bir dünyadayız, modern dünyadayız. Küçük topluluklar halinde yaşamıyor insanlar ve birbirlerinin sesini duymuyorlar. Artık mahallenin dedikoducusu gazeteler, televizyonlardır. Şiir okuru şair kelimelerle uğraşırken bir efor sarf ediyor. Geçmişteki bilgi birikimine göre şiir yazılır. Kafama esti kalkıp bir şiir yazayım diye bir şey yok. Sizi şiirinizde farklı kılacak şey daha önce değinilmemiş olmasıdır. Bir yabancı şöyle diyor, ?şiir kitabı basmak büyük kanyondan aşağı doğru gül yaprağı atıp sonra bunun yankısı beklemeye benzer´. Yani bir şiirin başka bir insana ulaşması etki yapması çok güçtür demek istiyor. Başka bir gelip diyor ki şair kendisini yıldırımı umut ederek yağmuru bekleyen kişidir. Şair görünmezin rahibidir. Hakiki şiir anlaşılmadan iletir. Şairler şimdilerde sadece şiirle kalmıyorlar, şiirle başlıyorlar düşünceye atlıyorlar sonra siyasi yazılar yazıyorlar ve toplumu dönüştürmede önemli bir görev üstleniyorlar? dedi.

 

Söyleşi sonrasında Mevlana İdris, katılımcılar için kitaplarını imzaladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.