Dolar 32,1955
%-0.15
Euro 34,6302
%-0.13
Altın 2.392,330
%-0.04
Bist-100 10.214,00
%-0.33

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Etiketler tarihe karışacak! Fahiş fiyatlara karşı...

Etiketler tarihe karışacak! Fahiş fiyatlara karşı...

Fahiş fiyatla mücadele kapsamında yeni uygulamalar hayata geçmeye devam ediyor. Bu kapsamda yapılan çalışmaya göre, üretici-perakendeci ve toptancı ürünün fiyatını belirleyecek. Ürün o fiyattan rafa gelecek. Böylece her hafta çeşitli bahanelerle etiket değişimi yapılamayacak.

  • İstanbul Gündemi
  • 24.04.2024 - 17:45

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş fiyatı önlemek için gündeme getirdiği "ambalaj üzerine etiket" uygulamasının detayları netleşiyor.

TÜKETİCİNİN İTİRAZ ETME VE ŞİKAYETTE BULUNMA HAKKI DOĞACAK

Ticaret Bakanlığı, marketlerdeki etiketlerin sürekli değişmesi konusunu mercek altına aldı. Bakanlık, tekeli ve stokçuluğu bitirecek adımları etiket üzerinden yapılan yeni ve köklü bir değişimle artırmayı planlıyor. Bugüne kadar rafta ve kasadaki etiketlerin farklı olması denetleniyordu. Şimdi ise o ürünün tavsiye fiyatı belirlenecek ve ambalajın üzerine "tavsiye fiyatı" şeklinde konacak. Market bu fiyatı değiştirdiğinde tüketicinin itiraz etme ve şikayette bulunma hakkı doğacak.

ETİKETTEKİ FİYATLAR DEVAMLI DEĞİŞMEYECEK!

Bu karara göre, üretici-perakendeci ve toptancı ürünün fiyatını belirleyecek. Ürün o fiyattan rafa gelecek. Böylece sürekli fiyat etiketi değişimi yapılamayacak. Ambalaja eklenecek tavsiye fiyatı, üretici-perakendeci ve toptancının ortak kararı ile belirlenecek. Taraflar ürünün üzerine maliyet ve kârı ekleyerek bir fiyat çıkaracak.Bu fiyat Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacak. Belirlenen fiyat, üretim tarihiyle birlikte ambalaja basılacak. Satış fiyatı tavsiye fiyatını aşarsa tüketici şikayet edecek. Etikete basılacak fiyatın dışına çıkıldığında tüketicinin şikayet etme hakkı doğacak. Böylece tavsiye fiyatı, kendi arasında anlaşan marketlerin de tekeline son verecek.

STOKÇULUK BİTİYOR!

Marketler aldıkları ürünü üzerine koydukları kârla satıyor, o ürünün fiyatı değiştiğinde elinde kalan kısmını zamlı olarak yeniden rafa koyuyordu. Tavsiye fiyatı ise ürün zamlansa da marketin elinde kalan malın fiyatı zamlanmayacak. Böylece stokçuluğun da önüne geçilmiş olacak.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.