Dolar 32,4290
%0.02
Euro 34,7530
%-0.14
Altın 2.433,880
%-0.05
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Dr. İlknur Türkoğlu, 107 yaşındaki Dikilitaş’ı anlattı, endişelerini dile getirdi!

  • İstanbul Gündemi
  • 08.09.2021 - 21:25

Bakırköy Kent Savunması Sözcüsü, İGÜ Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Dr. İlknur Türkoğlu, ilçenin önemli anıtlarından biri olan Dikilitaş’la ilgili İBB tarafından yapılan restorasyon çalışmaların çok değerli ancak, sağlı sollu trafiğin ortasında kalan anıtın olası kaza riskine karşı korunması, aydınlatılması ve bilgilendirme tabelası ile gelecek nesillere aktarılması noktasında yetkililere önerilerde bulundu.

İBB TARAFINDAN RESTORE EDİLDİ

19 Temmuz 1911 tarihinde açılan Reşadiye Kışlası’nın yapımında büyük rol oynayan Birinci Kolordu Kumandanı Mehmet Ali Paşa’nın anısına, caddeye de Mehmet Ali Paşa ismi verilerek 1914 yılında İncirli Caddesi üzerine konumlandırılan Dikilitaş Anıtı, geçtiğimiz aylarda İBB tarafından etrafında bulunan kafesten arındırarak restore edilmişti. Etrafındaki tel kafesten arındırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Dr. İlknur Türkoğlu, Dikilitaş’ın şimdide korumasız kaldığını söyleyerek, trafiğin sağlı sollu yoğun olduğu bir alanda olan tarihi anıtın, dikkatsiz bir sürücü tarafından tehlike altında olmasından endişe duyduğunu söyledi.

BAKIRKÖY’DE AYAKTA KALAN EN ESKİ ESERLERDEN BİRİ

Dikilitaş Anıtı ile ilgili bilgilendirme de yapan Dr. Türkoğlu, “Reşadiye Kışlası’nın inşaatı I. Dünya Savaşı’nın zorluklarının yaşandığı bir döneme, Bakırköy’ün o dönemde kullanılan adı ile Makriköy’de inşa edilen ilk önemli yapı olarak, 1914 yılında Sultan V. Mehmet Reşad’ın (1909-1918) emriyle Osmanlı ordusuna süvari yetiştirmek amacıyla başlandı. Dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa ve 1. Kolordu Kumandanı Mehmet Ali Paşa’nın inşasına önemli katkılarda bulundukları kışla 19 Temmuz 1914 tarihinde açıldı ve ordunun 1. Kolordu süvari birliklerine bağlı bölükler buraya yerleştirildi. Kışla I. Dünya Savaşı sonrasında Fransız askerlerinin işgalinde kalmıştır. Reşadiye Kışlası, Osmanlı döneminin son kışlalarındandır ve görkemli nizamiye kapısı, kumandanlık binası, camisi, saat kulesi, reviri, koğuşları, talim alanları ve ahırlarıyla geleneksel kışla mimarisini yansıtmaktadır. Açılıştan bir süre sonra kışlayı İncirli Bağları’na bağlayan patika, bir şose yoluna dönüştürülerek Mehmet Ali Paşa Caddesi ismini aldı. Açılışın anısına da, bugün İncirli Caddesi’nden Devlet Hastanesi’ne giden yolun başında bulunan ve üzerinde Osmanlıca harflerle “Mehmet Ali Paşa Caddesi” yazısı bulunan dikilitaş yerleştirildi. 107 yaşındaki bu dikilitaş, Bakırköy’de ayakta kalan en eski eski eserlerden biridir” dedi.

KORUNMASI, IŞIKLANDIRILMASI VE BİLGİLENDİRME TABELASI İLE GELECEĞE AKTARILMALI

Bu tür eserlerin toplumun eski yaşanmışlıklarıyla birlikte, kültürünü de gelecek nesillere aktaran en önemli ögeler olduğunu belirten Türkoğlu, “Tarihi eserler gelecek nesil için ilham kaynağıdır ve bizler gelecek nesillere bir iz taşımak için bu eserleri korumalıyız. Nasıl ki, ‘Geçmişi olmayan bir millet yok olmaya mahkumdur’ diyorsak, o halde geçmişimizi en sağlıklı biçimde korumamız gerekiyor” diyerek, restorasyon işleri tamamlanan Dikilitaş’ın korunması için de gerekli çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

Dikilitaş’ın etrafının en azından yoğun trafiği göz önüne alarak, olası bir kaza riskine karşı çevrilmesi, bilgilendirme tabelası ile tarihinin anlatılması ve ışıklandırılması gerektiğini belirten Bakırköy Kent Savunması Sözcüsü, İstanbul Gelişim Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Dr. İlknur Türkoğlu, yerleşim bölgesinde olan bir anıtın tarihle olan bağların güçlendirilmesinde de önemli rol olacağının altını çizdi.

Selvi Sarıtaç / İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.