Dolar 32,2530
%-0.08
Euro 34,8302
%0.02
Altın 2.425,500
%0.02
Bist-100 10.100,00
%0.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

BAŞKAN ÇALIK MARUF’TA İKİ SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ

  • İstanbul Gündemi
  • 03.10.2019 - 10:27

3 Ekim’e kadar sürecek Türkiye’nin ilk kent forumunun ikinci gününde, Kentsel Dayanıklılık ve Göç Yönetimi konulu oturumlara katılan İstanbul’un ilk şehir plancısı Belediye Başkanı olarak öne çıkan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, forumda iki ayrı sunum gerçekleştirdi.    

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından bu yıl ilki düzenlenen Marmara Uluslararası Kent Forumu (MARUF), İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. 3 Ekim’e kadar sürecek Türkiye’nin ilk kent forumunda; kamu - özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve ilgili diğer paydaşlar bilgi birikim ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaşacak. Etkinlik süresince 25 ülkeden 200 den fazla konuşmacı ve 3 binden fazla katılımcı ile gerçekleşecek forumda; teknik geziler, sergiler, canlı performans ve şehir oyunuyla katılımcılara zengin bir program içeriği sunulacak. İki yılda bir, uluslararası düzeyde yapılması planlanan kent forumunda ayrıca, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, kentsel hizmetler ve kent yönetimi konusunda farklı yaklaşımların bir arada değerlendirmesi hedefleniyor.

İSTANBUL’UN İLK ŞEHİR PLANCISI BELEDİYE BAŞKANI ÇALIK, MARUF’TA KONUŞTU

MARUF’un ikinci gününde Beylerbeyi 1 Salonu‘nda düzenlenen ve Ulusal Proje Yöneticisi M.Sinan Özden moderatörlüğünde gerçekşelen “Kentsel dayanıklılığa doğru: Yerel planlar ve uygulamalar” konulu oturuma; İstanbul’un ilk şehir plancısı Belediye Başkanı olarak öne çıkan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın yanı sıra, Arthur Hinsch, Ervin Sezgin, Hilmar Tevrüz V. Lojewski ve Julie Greenwalt konuşmacı olarak katıldı. Oturumda yaptığı konuşmasında, kentlerin canlı birer organizma gibi çalıştığını belirten Çalık, “Kentler de canlılar gibi gelişir, değişir ve dönüşür. Bu sürekli değişim ve dönüşüm hali aslında çevresel etkilerle de karşı karşıya gelen kentleri tıpkı canlılar gibi kendini dayanıklı olmaya sevkeder. İnsan hayatında olduğu gibi kentlerde de çıkmazlar, sorunlar, felaketler, yıkımlar ve trajediler yaşanabilir.” diye konuştu.

ÇALIK: “DAYANIKLI BİR KENT OLUŞTURMAK İÇİN BİZ YEREL YÖNETİCİLER KAPSAYICI OLMAK ZORUNDAYIZ”

Konuşmasının devamında kentsel dayanıklılığa ve deprem felaketine de değinen Çalık; “Dayanıklı bir kent oluşturmak için biz yerel yöneticiler kapsayıcı olmak zorundayız. Yan yana durabilme halinin, aidiyetin, müşterek ve mülkiyet kavramlarının tekrar sorgulandığı ve tartışıldığı bir ortamda İstanbul’un çok önemli bir gerçeği depremle karşı karşıyayız. Deprem aslında fiziksel dokuda ciddi hasarlara yol açıyor ve kentsel sistemde de aksamalar yaşıyoruz ve neticesinde can ve mal kayıpları yaşıyor kentlerimiz. Yangın, kaos ve panik ortamı oluşuyor. Kentsel dayanıklılığı yerel yönetimlerin birinci felsefesi olarak önlerine almaları ve önemsemeleri gerektiğini düşünüyorum. İstanbul gerçekten bizim huzurla yaşamak istediğimiz bir kent. Ama malesef İstanbul’u koruyamadık. Türkiye’nin dört bir tarafını koruyamadığımız gibi İstanbul’u da koruyamadık.” dedi.

“BEYLİKDÜZÜ İSTANBUL’UN NEFESİ HALİNE GELSİN İSTİYORUZ”

Beylikdüzü’nü İstanbul’dan bağımsız düşünmediğini ve Beylikdüzü’ndeki projeleri gerçekleştirdiği sunumla anlatan Çalık; “Beylikdüzü yaklaşık 3 bin 852 hektarlık bir büyüklüğe sahip ve 12.4 kilometrelik değerli kıyı bandına sahip. Biz yeni dönemde Beylikdüzü’nü İstanbul’un nefesi haline getirmek için bir hedef koyduk ve İstanbul’un nefesi haline gelsin istedik. Çünkü biz insanımızın nefes alabildiği planlı kentleşmeyi çok önemsiyoruz. Bunun için en önemli ihtiyacımızın bütün faaliyetlerimizi ve hizmetlerimizi toparlayabileceğimiz, kentsel dayanıklılık birimi olduğunu biliyor ve bu birimi hayata geçirmek için adımlar attığımızı ifade etmek istiyorum. Beylikdüzü’nde projelerimizi çevre, eğitim, toplum, ulaşım ve kültür başlıkları altında toparladık. Bunların tamamını master planımızda belirledik. Hangi yıl nerede, nasıl bir yatırım olacağını Beylikdüzü Belediyesi olarak biliyoruz.” şeklinde konuştu.

BEYLİKDÜZÜ HAZIRLANAN, ESNEYEBİLEN, DEĞİŞEBİLEN VE DÖNÜŞEBİLEN BİR KENT OLACAK

Sunumda Beylikdüzü Belediyesi’nin hayata geçirdiği ABİS uygulamasına da değinen Çalık; “Planlama, inceleme, risk ve hazırlık aşamaları ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buna ABİS’i örnek vermek istiyorum. Bu sistem aracılığıyla olası bir afet anı ve sonrasında gerekli müdahalelerin etkin bir şekilde yapılabilmesini sağlayacağız. Tüm çalışmalarımızın neticesinde Beylikdüzü nasıl bir kent olacak? Hazırlanan, esneyebilen, değişebilen, dönüşebilen bir Beylikdüzü olacak. Bunun için tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.