Dolar 38,5825
%0.04
Euro 43,8326
%0.45
Altın 4.041,500
%0.56
Bist-100 9.168,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Başakşehir Bilgievleri´nde ?Sorumluluk Eğitimi´ Konuşuldu

  • İstanbul Gündemi
  • 19.02.2016 - 14:46

Bilgievi söyleşileri ?Ailede sorumluluk eğitimi´ konulu programla devam etti.

 

Altınşehir Bilgievi´nde gerçekleşen söyleşi programında Klinik Psikolog, Aile Danışmanı ve Yazar Rukiye Karaköse, huzurlu bir ev hayatı için ailede fertlere düşen sorumlulukları anlattı.

 

Aile fertlerindeki sorumluluk bilincinin önemine vurgu yapan Rukiye Karaköse, ?Biz çocukken daha fazla sorumluluk alırdık. Şimdi ise çocuklarımız içtikleri suyun bardağını bile mutfağa götürmüyor. Sorumluluk, kişinin yaptığı işlerden, eylemlerden hesap vermesi demektir. Kişinin kendi davranışlarını ya da yetki alanının sonuçlarını üstlenmesidir. Bunu çok küçük yaştan itibaren başlatıyoruz, basit bir örnek verirsek küçük bir çocuk yere sürahiyle su döktü yaptığı şeyin doğal bir sonucu olacak ve yer ıslanacak. Normalde anne baba hemen dökülen suyu temizlemeye başlar. Çocuğumuza sorumluluk bilinci kazandırmak için, çoğun yaşı küçük bile olsa eline bir bezi veya havlu kağıdı verip sorumluluk almaya teşvik etmeliyiz? dedi.

 

?İnsanın sorumluluk alabilmesi için hür olabilmesi şarttır´

 

Sorumluluk duygusunun toplumsal bir yönünün de olduğunu belirten Karaköse, sözlerine şöyle devam etti, ?Kişi canının istediğini yaparken toplumun kurallarını da dikkate alabiliyor mu? Bazen istediklerimizi yaparken toplumun kuralları ile ters düşebiliyoruz. Bulunduğun okulun bir kuralı var, bulunduğun kurumun,  ailenin, arkadaş ortamının hepsinin kuralları vardır. Bunlarla ne kadar uzlaşabiliyorum? Bunu ne kadar başarabiliyorum bu önemli. Sorumlulukta iki tane temel kavramımız var. Birincisi beklenen davranışlar, kişiden beklenen davranışı ile onun ortaya koyduğu davranış arasındaki farklar var. Toplumun beklemediği bir davranış yaptığımızda ne oluyor bir ceza ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu ceza kınanmak, ayıplanmak, eleştirilmekten başlayabilir daha ciddi mahrumiyetlere kadar gidebilir. İkincisi ise tercih meselesi, insan ne yaptığının bilincinde değil ise, hür iradesini kullanamıyorsa onun sorumluluğundan söz edemeyiz. Bir insanın sorumluluk alabilmesi için hür olabilmesi şarttır. İradesiyle bir şeyi seçmiş olması lazım, Bir insana çok baskı yaparak, ceza ile korkutarak bir şeyler yaptırıyorsak o zaman disipline etmiş sayılmayız. O kişide sorumluluk sahibi sayılmaz, o yüzden bir insanın başında bekçi gibi beklemek yerine bekçiyi onun içine yerleştirmek lazım. Bir insan yaptığının sonucunu göze alamıyorsa o insan maalesef ruh sağlığı bakımından olgun bir insan değildir. Gerektiğinde yaptığının yanlış olduğunu bilmen gerekir, bu bir olgunluktur.?

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.