Dolar 32,2855
%0.07
Euro 34,9666
%-0.04
Altın 2.446,920
%0.03
Bist-100 10.173,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Akın Gürkan: “Su vatandır, vatana ihanet etmeyin”

  • İstanbul Gündemi
  • 27.11.2021 - 16:03

İYİ Parti Meclis Üyesi Akın Gürkan, İSKİ bütçesinin görüşüldüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, 400-500 lira su faturası ödediğini söyleyen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a, “Yenge hanım elektrik ve doğal gaz faturaları ile su faturasını sanırım karıştırıyor. Eğer karıştırmadıysa, ya Volkan Başkan bahçesini suluyor, ya havuzunu dolduruyor veya tesisatında bir kaçak var” diye cevap verdi.

İSKİ’NİN 2019 ÖNCESİ VE SONRASINI DEĞERLENDİRDİ

İSKİ Genel Kurulu’nun yapıldığı İBB meclisinde İYİ Parti grubu adına söz alan Akın Gürkan, 2019 yılı öncesinde İBB’ye 4,5 milyar borç verilen bir kurum şimdi ancak borçlanarak bütçesini koruyabildiğini, son iki yılı pandemi gölgesinde geçirdiğimizi, elektriğe, doğal gaza ve bilumum tüm malzemelere zam gelirken İSKİ’nin her zam yapmak isteyişinde Cumhur İttifakı’nın tavrına ve son olarakta bütçe hazırlanırken doların 9 TL olduğuna şimdi ise 12 TL civarında olduğuna dikkat çekerek, “Yani İSKİ’nin bütçesi daha onaylanmadan yüzde 25 küçülmüş durumda” dedi.

İklim krizinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve İstanbul’da çok önemli olduğuna vurgu yapan Gürkan, su havzalarının korunması ve ağaçlandırması gerektiğini belirten Akın Gürkan, Türkiye’de 300’e yakın irili ufaklı gölün kuruduğunu, göllerinin kirlilik nedeniyle doğal dokusunu kaybettiğini, kuş cenneti diya anılan pek çok yerin kuruyup yok olduğunu, korkunç bir kuraklık, çevre kirliliği ve vahşi sulama ile su fakiri olma yolunda ilerlediğimize değindi.

ORMAN BAKANLIĞI’NIN ’SU VATANDIR’ SLOGANI ÇOK KIYMETLİ

Orman Bakanlığı’nın son dönemde yaptığı ‘Su Şurası’nı çok önemli ve kıymetli bulduğunu belirterek konuşmasına devam eden İYİ Partili Akın Gürkan, ortak akılla oluşturulacak bir su kanunun TBMM’ye de getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Su Vatandır” sloganını kıymetli bulduğunu, suya ihaneti vatana ihanetle eş değer gördüğünü söyleyerek, suyu koruyup kollayan İSKİ kurumunun da çok kıymetli olduğunu ifadede etti.

Akın Gürkan,, Millet ittifakının iktidarıyla birlikte, İSKİ’nin ilk toplantısından bu güne kadar en çok konuşulan konunun yatırımlar değil, su su faturaları olduğunu, Aralık 2018 de su bedelinin 5,21 TL olduğunu, Mayıs 2019 sonrası Millet İttifakı’nın çoğunluk oyu ile suyun fiyatının 4 TL’ye düşürüldüğünü  ve Ak parti döneminde uygulanmayan insani su hakkı uygulamasının da devreye girdiğini hatırlatarak konuşmasına devam etti. 

“ÖNCEKİ GENEL KURULLARDA UYARMIŞTIM”

İSKİ’nin bu gidişatla sıkıntıya gireceğini belirten bürokratların hazırladığı yüzde 20 artış talebinin mayıs 2020’de görüşülmek üzere Ak Parti ve MHP’nin talebi ile ertelendiğini, Mayıs 2020 de pandemı nedeniyle meclisin yapılmadığını, Temmuz ayında yapılan İSKİ Genel Kurulu’nda istenen yüzde 25 zam artışının yine Millet İttifakı’nın oylarıyla yüzde 12.62’lik bir artışla geçtiğini belirten Gürkan, bu kez bakım bedelinin kaldırıldığını ve böylece verilen 12.62’lik zam oranının da bir şekilde geri alındığını söyledi.

O dönemki meclis toplantısında yaptığı konuşmada, su fiyatının 2011 fiyatıyla eş değer olduğunu söylediğini, dövizin arttığını belirttiğini, zam yapılmazsa rutin işlerin yapılacağını ancak yatırım yapılamayacağını ve zamanla da sistemin çökeceğini belirttiğini hatırlatan İYİ Partili Akın Gürkan, “Suyun siyasi polemik haline getirilmesi çok yanlış” diyerek, konuşmasının ciddiye alınmadığını ifade etti.

Kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İSKİ’nin giderlerinin artmasına karşılık 2 yıldan beri yapılmayan zamlardan dolayı yaşayacağı sıkıntının dolayısı ile vatandaşa yansıyacağını ve aslında durumun Millet İttifakı’nı tercih eden Istanbulluları cezalandırma yönetemi olduğunu söylediğini de ekleyen Gürkan, “Tüm bunların bir vebali var. Bu gün yapılan siyasi manevraları, yarın ‘İstanbula ihanet ettik’  dememeniz için sizleri defaatle uyardım. Arık millet kavga, engel olma ve başarısızlık siyasetinden bıktı. Suyun vatan, vatanın su olduğuna vurgu yapan hükümetin temsilcileri olarak, hem suya vatan diyeceksiniz hem de İmamoğlu özür dilesin zam verelim diyeceksiniz.  Su vatandır ve vatana ihanet edilemez” dedi.

“İNSANİ SU HAKKI KULLANIMI, TBMM’DEN ÇIKARILACAK KANUNLA HAYATA GEÇEBİLİR”

An itibari ile İSKİ’nin 104 farklı noktada yaptığı alt yapı çalışmalarıyla mal ve can kayıplarının önlendiğini, bu yüzden de teşekkür ettiğini ifade eden Akın Gürkan, müsilaj tehlikesine karşı denizlere atık su girişin için 130 noktada çalışma yaptığını, 24’ünün tamamlandığını, kalanının ise tamamlandığını, 2019 yılında İstanbul‘da hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpünü 'İnsani Su Hakkı' kapsamında ücretsiz verilmesi doğrultusunda alınan kararın da Sayıştay Başkanlığı’nıca mevzuata aykırı olduğu ve kanuni düzenleme getirilmesi gerektiğinin belirtilmesi üzerine kaldırıldığını söyleyerek, konuya ilgili Millet İttifakı üyelerinin İBB’ye değil TBMM’nde kanuni düzeltmeye gitmesi için öneride bulunması gerektiğini ifade etti. 

Selvi Sarıtaç / İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.